Diversos


Endevinalles de lògica


Com que m'agraden els problemes de lògica us en proposo un d'interessant. M'agraden els problemes que semblen molt difícils i que en realitat tenen una solució fàcil. A veure que us semblen aquests:

Problema num. 4
  • Problema amb cerilles.

Si tenim aquesta falsa igualtat, com ens ho farem per què la igualtat sigui vertadera movent, només una cerilla???

 

 

La solució la posaré aviat juntament amb un nou problema.

 


Problema num. 3 (La solució al final de la pàgina)
  • Un caçador es llevà d'hora, menjà el seu esmorzar i sortí del seu campament dirigint-se cap al Sud. A mig quilòmetre del campament ensopegà i li quedà el nas pelat. S'aixecà maleint i continuà cap al Sud. Mig quilòmetre més endavant va descobrir un ós. Aixecà el fusell, va premer el gallet però el punt de seguretat estava posat. L'ós el va veure i es dirigí cap a l'Est a tota velocitat. Mig quilòmetre després, el caçador l'atrapà, disparà però només aconseguí ferir la bestia que va fugir, coixa, cap a l'Est. El caçador el seguí i mig quilòmetre més endavant aconseguí matar l'ós. Satisfet, caminà un quilòmetre cap al Nord per tornar al seu campament, i el trobà que havia estat saquejat per un segon ós. De quin color és l'ós que destrossà el campament del caçador ???

Problema num. 2 (La solució al final de la pàgina)
  • Un rei vell i, sembla ser, una mica excèntric ha de lliurar el tron a un dels seus dos fills. Decreta que s'organitzi una cursa de cavalls i que el fill que tingui el cavall més lent serà el rei. Cada un dels fills té por de que l'altre faci trampa i faci que el seu cavall corri més a poc a poc del que podria. Per intentar solucionar-ho, demanen consell a un savi que, amb poques paraules, aconsegueix que la cursa sigui neta. Que diu el savi ???

Problema num. 1 (La solució al final de la pàgina)
  • Surten dos ciclistes, simultàniament dels dos extrems d'una carretera de 100 Km de longitud. Tots dos van a una velocitatde 40 Km/h. En el moment de sortir, una mosca abandona una de les bicicletes i comença a volar fins a l'altra i despres torna a la primera. Així, va d'una a l'altra fins que els ciclistes es troben. Si la mosca vola a una velocitat de 60 Km/h, quants quilòmetres recorre la mosca fins el moment en què es troben els dos cuclistes???????

Estereograma

M'agraden aquesta mena de dibuixos... A veiam que hi trobeu...


Esperanto

¿No creieu que seria millor que cadascú tingués la seva llengua materna i que hi hagués una altra llengua de comunicació internacional? Perque totes les llengües estiguessin en igualtat de condicions hauria de ser una llengua artificial creada per això.

M'agrada pensar en les possibilitats de l'Esperanto, creada com a llengua internacional i sense vinculació en cap estat. Avui en dia ens imposen l'anglès però no deixa de ser una dominació lingüista dels paisos alglòfons (sobre tot EUA) sobre els altres.

L'Esperanto és una llengua complerta al cent per cent, amb la que es pot parlar tant del temps com de bioquímica, de matemàtiques com d'amor. Té la avantatge de que les seves normes són molt clares i quasi no hi han excepcions.

A què s'assembla?: Té coses de diferents llengues però no de totes (no era la finalitat). Moltes de les paraules són d'arrel llatina, d'altres anglesa, germànica i algunes d'eslava. No té gèneres i només té una conjugació de verbs. Tot i que usa el nostre alfabet, utilitza un símbols d'accentuació que nosaltres no els tenim. Amb tots aquests avantatges s'entent que és més fàcil d'aprendre que qualsevol altra llengua, encara que també s'hi ha de dedicar el seu temps per utilitzar-la bé.

Aquesta és la traducció a l'Esperanto d'una cançó catalana molt coneguda, que ha estat traduida a diverses llengües. No hi caieu ??


SOLUCIONS

Solució al problema num. 1: Si pretenem anar sumant tots els recurreguts que fa la mosca ens hi podem morir. En canvi, si calculem el temps que triguen els ciclistes a trobar-se ( 50 km : 40 km/h = 1,25 h), tindrem, també el temps que la mosca està volant. Només cal trobar la distància (60 km/h x 1,25 h = 75 km).

Solució al problema num. 2: Per solucionar el problema i que cap dels dos fessin trampes, el savi va dir: "Canvieu els cavalls" i que cadascú fes la cursa amb el cavall de l'altre.

Solució al problema num. 3: El color de l'ós és blanc.
Hi hem d'afegir que el caçador te el campament en el mateix Pol Nord Geogràfic. Això fa que si va un km al sud, després un km a l'est i seguidament un km al nord haurà descrit un triangle i haurà tornat al campament.